Ateena 2024, 2023, 2016, 200x, 2001, 1976, 1973, 1972

Areena on valtaisa miljoona kaupunki, Kuva Acropolilta alaspäin.

Ateena on minun kaupunkini ja Kreikka maani. Olen käynyt Kreikassa ja Ateenassa vuosin 1972, 1973, 1976, 2001, 2009(?) ja 2016. Saarilla on olen käynnyt vain Santoriinilla ja Kreetalla. Sen sijaan manner Kreikkaa on tullut kierreltyä varsinkin Interraililla vuosina 1972 ja 1973. Tessaloniki ja varsinkin Peloponnesoksen Korintiini on tullut tutuiksi vaikka koko Peloponneksen olen kiertänyt.

Aikaisemmilta retkiltä ei ole kuvan kuvaa, koska olisin tarvinnut kameran ja ei sitten kiinnostanut valokuvaaminen yhtään. Olisi kannattanut, koska silloin Kreikka oli sotilasjuntan Kreikka ja varsin erilainen. Erikoisuutena mainittakoon, ettei moni ole käynnyt kreikkalaisella sotilasleirillä vai varuskuntako se oli Polykastronissa 1973 (jossain keskellä ei mitään). Ks. alempana.

Viimeksi kävin matkakumppaneitteni kanssa 2016. Olimme 4 yötä Pireuksessa josta teimme päiväretkiä saarille. Jos kysyt saarien nimiä niin en muista. Yksi saarista oli sellainen, ettei siellä saanut autoilla. Siellä liikuttiin kävellen ja hevosella.

Jos aikoo tehdä saari hyppejä päiväkseltään kannattaa majoittua Pireukseen, koska kaikki lauta ja laivat lähtevät sieltä. Hotellitki Pireuksessa ovat jonkin verran edullisempia ja Ateenaan pääsee metrolla hyvin.

Pireuksen jälkeen siirryimme Ateenaan neljäksi yöksi. Hotellimme oli keskitasoinen ja lähellä Omonia aukiota. Jostain syystä se on lähellä sydäntäni vaikka on myönnettävä, että sen ympäristössä on paljon narkkareita ja Romanian romanit olivat vallanneet aukion keskustan itselleen. Jostain syystä Sýntagma-aukion ympäristö on monelle se paikka jonne haluaa majoittua. Hinnat ovat sen mukaisia.

Ateenassa Ackrolis on must. Sinne meno vaaatii vähän kuntoa, koska se on kukkulalla. Acropolis on ollut remontissa ties kuinka kauan ja loppua ei näy. Kuten tiedetään Kreikan talous ei ole huippu kunnoissa.

Ateenassa oli isoja mielenosoituksia lomamme aikana. Katuja oli suljettu ja liikenne seis.

Kävimme myös Lucabettus vuorella, josta on upea näköala Ateenaan. Sinne mennään Telefericillä joka on jonkin sortin junan ja hissin kombinaatio.

Jos käy Ateenassa Acropoliksen lisäksi on käytävä Plakalla eli Ateenan vanhassa kaupungissa, joka on vilkas kauppapaikka. Samoin Monastiraki on kauppapaikka tosin erilainen, siellä on iso kirpputori, jossa myydään kaikkea mahdollista. Antiikinkeräilijä voi tehdä löytöjä.

Glifadassa on ranta, mutta sinne emme ehtineet vaikka olemme tunnetusti auringonpalvojia. Ranta ei ole ihan keskustassa joten sinne olisi pitänyt mennä bussilla ja voin koemuksesta kertoa ettei se matka ole mukava kuumalla säällä.

Ateenan kartta

***********************

Varsinaisesti pidemman matkan Kreikkaan olen tehnyt vuosina 1972 ja 1973 Interrailaamalla. En tiedä miksi päästimmen 1972 ystäväni kanssa mennä suoraan Suomesta Kreikkaan. Siellä tiemme erosivat ja jäi Peloponnesokselle Korinttiin kolmeksi viikoksi.

Aika kului hyvin ilman että teki oikein mitään. En käynyt edes missään nähtävyyksissä Peloponnesoksella sen sijaan Ateenassa pääsimme/jouduimme parin muun suomalaisen kanssa johonkin elokuvaan, joukko näytti niin epämääräiseltä, että toivon mukaan ei ollut mikään aikusviihde-elokuva. Ateenassa yövyimme jos en väärin muista, leirintä alueella.

Kreikassa oli sotilasjuntta vallassa ja ulkona yöpyminen jos ei ollut leirintäalueella oli ehdottomasti kielletty. Mikis Theororakis oli salaa suosittu. Hän eli maanpaossa eikä hänen musiikkiaan saanut soittaa.

Vuoona 1973 kävin Polykastronissa sotilasleirillä Nuorena ei paljon päätä pelele eikä ajattele, mihin oikein itsensä tunkee. No kaveri oli 3 vuoden armeijassa ja pitihän häntä mennä katsomaan. Pääsin sisälle tosin passi takavarikoitiin ja sain sen vasta kun poistin alueelta. Matkustin suoraan sieltä Belgradiin.

1976 oli koko kaksi viikkoa Ateeenassa kierrellen siellä täällä. Kävin päiväkseltää Korintissa, mutteihän se ollut mihinkään muuttunut. Ystäväni oli edelleen armeijasssa, mutta en nyt matkannut Polykastroniin.

2001 Ateenassa oli suuret remontit käynnissä, koska 2004 olympialaiset olivat tulossa. Moni epäili saavatko kaikki tehtyä, muta kuten tiedetän Olympialaiset 2004 pidettiin Ateenassa.

Häpeäkseni pitää tunnustaa, että kävin Acropolilla ekan kerran vasta vuonna 20xx Mirjan kanssa. Kiipeäminen sinne oli aikas vaivalloista. Viivyimme muistaakseni vain 5 pvää koko matkalla. Jos en väärin muista niin Acropolis ei ollut silloin vielä niin suuren myllerryksen kourissa kuin vuonna 2016.

Print Friendly, PDF & Email